Hatha jóga

A jóga összekapcsolódást jelent minden létező forrásával.

A jóga alapvető céljai a testi egészség fenntartása, a belső béke elérése és az önismeret, az ember valódi énjének megismerése.

A jóga által az ember bensőleg fejlődik, megtanulja testét, szellemét és lelkét újra összhangba hozni: egységbe kerül önmagával.

Ez a tanulás olyan utazáshoz hasonlít, amely kívülről befelé, a világitól a transzcendens felé vezet. Egy permanens tisztulási folyamatról van szó, amely a testi gátak, például az izmokban lévő feszültségek megszüntetésével kezdődik és akkor ér véget, amikor a testben az összes nadi (csatorna) kitisztul. A hatha jóga tanításai szerint testünkben körülbelül 72 000 ilyen finomszálú életenergia-csatorna működik.

Tradicionális Hatha jóga

A „ha“ (Nap) és a „tha“ (Hold) szavak egymásutánisága az ellentéteken való felülemelkedést, az egység elérését jelenti. A testi gyakorlás nagyobb súlyt kap ebben az irányzatban, mivel a fizikai gyakorlatokon keresztül igyekszik befolyásolni, kiegyensúlyozni a mentális történéseket. A hatha jóga empirikus (tapasztalati) út, összetett mozgás- és filozófiai rendszer. Elsősorban az ászanák (testhelyzetek), pránájáma technikák (légzőgyakorlatok) és kriják (tisztító gyakorlatok) alkalmazásával segíti a finomenergetikai test fejlesztését, mellyel a mentális működés kiegyensúlyozását éri el.

A pozitív hatás, amelyet a pránajáma a vegetatív idegrendszerre (belső szervek működését szabályozó idegrendszer) gyakorol, EEG segítségével az agyhullámok mintázatain is megfigyelhető: a gyors és rövid béta hullámokat hosszú, lassú alfahullámok váltják fel, amelyek meditatív, oldott ébrenlétre utalnak. A nyugalomért és a pihenésért felelős paraszimpatikus idegrendszer aktivitása fokozódik, a vérben pedig csökken a kortizol-, azaz a stresszhormon-koncentráció.

Mára számos tanulmány igazolta, hogy a jóga jótékonyan segít a betegségek megelőzésében éppúgy, mint a terápiás kezelések során, amelyeket az orvosok egyre sikeresebben alkalmaznak a testi és lelki panaszok enyhítésére. Valójában már az egyszerű ászanák és légzőgyakorlatok is lényegesen mérséklik a stresszreakciókat.

Az ászanák nem kizárólag erősítik az izomzatot; bizonyos nyújtógyakorlatok csökkentik az izomtónust, az izomzat feszültségi állapotát. Ez nem csak a sportolóknál előnyös, hanem a neurológiai betegségekben szenvedőknél is.

Iyengar quote

A hatha jóga általános élettani hatásai:

  • Javul a mozgáskoordináció, az izmok erősebbé, rugalmasabbá válnak, javul a tartás, növekszik az ízületek mozgásterjedelme
  • Javul a vérkeringés
  • Nő a tüdőkapacitás, csökken a légzésszám
  • Pozitív hatással van az idegrendszer, immunrendszer és a belső elválasztású mirigyek működésére
  • Javul az anyagcsere, a kiválasztás és az emésztés, így segít a túlsúlytól való megszabadulásban is
  • Csökken a szorongás, növekszik a pszichés egyensúly, a stressztűrő képesség és a szellemi teljesítőképesség.

Minek is köszönheti valójában a jóga több évezredes töretlen sikerét művelői körében? Mi lehet az oka annak a mély, misztikus rajongásnak, amely napjainkban is több millió embernek ad motivációt arra, hogy rendszeresen órákat töltsön a jóga gyakorlatainak végzésével?

Az első áttörő élmények közé tartozik, amikor a helyesen kivitelezett testtartás közben egyszerre forróság árad szét a testben, jelezve, hogy az ún. nadik megnyíltak, a prána (vagyis energia) szabadon, gátaktól mentesen áramlik a testben. Ez az erős áramlás képes megnyitni energetikai blokkokat, melyek hatására elmúlhatnak betegségek, oldódhatnak eddig a személyiség részeként megélt negatív tulajdonságok és megoldódhatnak régóta húzódó, kellemetlen élethelyzetek.

A gyakorló ilyenkor órákig, vagy akár napokig is érezheti ennek közvetlen testi hatásait: intenzív örömérzést, energiával való töltöttséget, tisztább érzékelést mind fizikai, mind mentális szinten, a teljesség élményét. Nem természetfeletti élmények ezek, inkább a test természetes állapota, ha nem korlátozzuk, mérgezzük helytelen életmóddal, gondolkodással.

Sokan összetévesztik a jógát az indiai aszkéták által gyakorolt önsanyargató és extrém gyakorlatokkal, azonban a jóga nem a szenvedés útja. Persze ajándékba sem adja ezeket a csodálatos változásokat – a gyakorlónak ugyanúgy végig kell járnia saját ösvényét, fokozatosan elhagyva, levetkőzve a csak rá jellemző, másokéval nem összevethető korlátait.

A jóga tehát következetes módszerek összessége, amely a fizikai gyakorlástól indulva, a mentális egészség helyreállításán keresztül vezeti a gyakorlót célja felé.

És hogy én személy szerint miért szeretem a jógát? Azért, mert számomra a leghatásosabb stresszoldó tevékenység, gyógyítja a testet és a lelket és szinte bármilyen életkorban végezhető.

Vissza az oldal tetejére